Snotneuzen met ballen

De verkiezing voor Voorzitter van het Landelijk Bestuur van de Jonge Democraten komt er weer aan. Michael Vos en Wouter van Erkel kruisen de degens tijdens het zomercongres. Interne democratie waar menig democratische Haagse fractie jaloers op zou zijn. Maar wat willen ze veranderen? Wat zijn hun drijfveren? De DEMO toog naar Den Haag en trof beide heren, licht zenuwachtig en een tikkeltje gespannen.

Door: Rande Duhoky

De hamvraag is natuurlijk wat de speerpunten zijn van beide heren…
Wouter: “Ik heb mijn speerpunten ingedeeld in drie hoofdzaken. Duurzaamheid, onderwijs en ontwikkeling voor de Jonge Democraten.
Ik vind dat beslissingen over duurzaamheid belachelijk lang worden uitgesteld. Onze generatie gaat de grootste uitdaging van deze eeuw meemaken: de overgang van fossiele energie naar nieuwe energie. We lopen achter, de beslissingen worden continue down the road getrapt. Het wordt nu echt ons probleem, het moet op de agenda staan en daar wil ik me hard voor maken.
Daarnaast moeten wij, als Nederlandse jongeren onszelf kunnen ontwikkelen op onze manier. Met het afschaffen van de basisbeurs hebben we die mogelijkheid gekregen maar benutten dat nog niet genoeg. Daar moet meer mee gebeuren.
Binnen de Jonge Democraten zelf hebben we in Groningen inhoudelijke toevoeging door samen te werken met Friesland. Dit wil ik meer door het hele land. Afdelingen samen laten werken, trainingen organiseren, debattoernooien, congressen samen organiseren, et cetera.”

Michael: “Mijn speerpunten zijn vluchtelingen, pensioenen en democratische vernieuwing. Daarmee wil ik focussen op de landelijke verkiezingen. Ik vind dat wij als JD het komende jaar moeten beginnen met D66 scherp houden, zorgen dat in het verkiezingsprogramma zo veel mogelijk van onze punten in komen te staan en dan moeten wij als JD ook wel met grootse plannen komen. Ik heb eigenlijk dus maar één groot speerpunt, de landelijke verkiezingen en via die landelijke verkiezingen wil ik impact hebben op de maatschappij .
Ervan uitgaande dat D66 in het kabinet komt vind ik dat we via hen zoveel mogelijk impact in de Nederlandse samenleving moeten hebben. Zo niet, dan moet het via andere partijen. Daarin moeten we selectief zijn. Onze idealen sluiten vaak op elkaar aan, het verschil is dat D66 te maken heeft met een electoraat en dus zich minder vaak kan uitspreken. Wij hebben dat niet, en in die zin moeten we dan samenwerken met D66. Wanneer ze bij D66 niet voor onze idealen staan, dan moeten we ze bij de les houden. “

Duidelijk. Wouter hoe denk jij hier dan over?
Wouter: “Ik denk dat er een balans zit tussen invloed hebben en wakker schudden. Je wil wat bereiken voor de jongeren. Dat is waar het uiteindelijk om gaat.”

En wat als er een groepje JD’ers het niet eens is met jouw plan of actie…
Wouter: “Het landelijk bestuur heeft zich te houden aan het politiek programma, en als je daarvan afwijkt vanwege een politiek thema wat op dat moment speelt moet dat kunnen. Als er veel kritiek op is, moet je daar gewoon mee ophouden. Maar als er kritiek is op de afspraken die we begin het jaar hebben gemaakt, dan moeten we gewoon doorgaan. Het zit dan namelijk al in het landelijk programma, waar we het als JD over eens waren.”
Michael: “Precies, het kan altijd dat er een onderwerp actueel wordt waar nog niks over is gezegd, maar dan moet je niet als landelijk bestuur beslissen wat je ervan vindt als JD. Dan ga je met de portefeuillehouders en afdelingen praten om erachter te komen wat de JD vindt.”

Wouter, je vertelde over trainingsprogramma’s, hoe zie je dat voor je?
Wouter: “Het bundelen van de krachten van afdelingen zou een mooie eerste stap zijn. Jasper (red. huidig Landelijk Bestuur) van de JD Academy is daar al mee bezig om op die manier met schaalvergroting passende trainingen voor iedereen te verzinnen. We moeten rekening houden met de verschillende niveaus van leden en voor hen trainingen naar behoefte faciliteren. We hebben trainingen georganiseerd waarbij het bestuur +1 meedoet, dat is dan niet echt voor de leden. We moeten kijken naar het talent van de leden en daarover diepgaande programma’s aanbieden om de ontwikkeling van de vereniging verder te versterken.”

Zou je dan samenwerken met andere PJO’s?
Wouter: “Ik geloof niet in de concurrentiedrang tussen PJO’s, het geluid is verschillend, maar PJO’s versterken elkaar. Trainingen delen kan geen kwaad, zo kunnen we van elkaar leren en trainers en leden bij elkaar brengen versterkt alle PJO’s.“
Zouden jullie ook met PJO’s samenwerken als D66 het er niet mee eens is?
Michael: “Als D66 het niet eens is met onze acties, dan slikken ze het maar. Ik ben fan van polderen dus als andere organisaties zich bij onze ideeën aan willen sluiten graag, dat hoeft niet per se met D66 te zijn. Ik vind het mooi dat de JD al samenwerking met andere PJO’s zoekt bijvoorbeeld met Moedig Voorwaarts en het pensioenplan. “
Wouter: “Als je boos wordt opgebeld door D66 was het een goede actie. PJO’s vertegenwoordigen allemaal jongeren en door samenwerking kan je daadkracht en momentum vergroten.

Michael, hoe gaat jouw bestuur de verkiezingen aanpakken?
Michael: “Het komende jaar staat voor mij volledig in het teken van de verkiezingen en daar zal ik me ook volledig op storten, want dit is het moment om te knallen en potentiële leden aan te spreken. Trainingen geven is tof, moeten we ook zeker mee bezig blijven, maar de focus ligt voor mij op de landelijke verkiezingen. Als landelijk bestuur moet je zorgen dat de communicatie tussen alle teams en afdelingen goed loopt en dat je inhoudelijk met zijn allen een verhaal vertelt. We moeten vooral kijken naar wat er gaat spelen, maar we kunnen ook zeker wel zelf punten agenderen die sterk in onze idealen zijn verweven. Vooral inspelen op actuele onderwerpen, maar daar moet je jezelf niet in verliezen. Het fijne aan de Jonge Democraten is dat wij, niet zoals D66, geen stemmen te verliezen hebben. Wij hebben geen blad voor de mond en zijn onafhankelijk, daarmee hebben we veel meer vrijheid in onze uitspraken en daar moeten we gebruik van maken.”

Wat voor invloed willen jullie uitoefenen op het verkiezingsprogramma van D66?
Wouter: “Ik wil het jongerengeluid vertegenwoordigen. Bij D66 mis ik de scherpte om op te komen voor de toekomstige generaties. De JD kan, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen, eigen flyers uitdelen met onze eigen punten. Het is vanzelfsprekend dat we kritisch zijn op bepaalde (stand)punten van D66 en ik verwacht dat we daar gewoon over mee kunnen praten.”
Michael: “Er wordt vanuit de JD nu ook gepraat over het verkiezingsprogramma van D66 en ik denk dat dat ook goed is. Het verkiezingsprogramma wordt in oktober aan de leden voorgelegd en dan zal de JD ook van zich laten horen, staan er punten in waar we scherpte missen of het volledig mee oneens zijn dan zullen we daartegen in gaan. We kunnen bijvoorbeeld ook prima in onze eigen shirts samenwerken, we zijn geen Pechtoldjügend.”
Wie is jouw grote voorbeeld dan als het gaat om politiek?
Wouter: “Ik hecht niet echt aan personen of helden, het is meer een geluid waar ik ambitie voor heb. Ik ben op het progressief-liberalisme verliefd geworden en niet op een persoon. Als ik dan iemand moet kiezen, ik heb veel bewondering voor de manier waarop Jesse Klaver het jonge geluid vertegenwoordigt. Hij kan met alle redelijkheid het populistische geluid tegenspreken en spreekt zich uit voor duurzaamheid en progressief geluid, waar ik van hou. Hij heeft laten zien dat hij ballen heeft, een echte snotneus met ballen. Maar ik zou hem niet beschrijven als mijn idool.”
Michael: “Ik heb ook geen idool, maar ik neem een voorbeeld aan het geluid van Justin Trudeau, hij staat keihard voor zijn idealen en doet zijn eigen ding tegen alle verwachtingen in. Het is prachtig hoe hij zich niks aantrekt van de stront die hij over zich heen krijgt. Een D66-voorbeeld is een cliché: Van Mierlo. Het mooie aan hem is zijn enorme analytische vermogen en zijn rust. Hij was een echte verhalenverteller en dat trekt mensen ook aan. Hij stond echt voor zijn idealen en durfde stelling te nemen tegen de status quo, dat mis ik nu bij D66. Als Van Mierlo hoort wat er nu bij D66 gebeurt draait hij zich om in zijn graf. “

Tot slot: Welke anekdote moeten leden over jou weten?
Michael: “Ik kwam bij de JD via Anne Ardon, zij nam me mee naar een barbecue bij iemand thuis en na afloop hoorde ik dat ze mij een corporale rechtse bal vonden. Toen ik aangaf interesse te hebben in het Rotterdamse JD-bestuur, leken ze eerst bang om een verloren VVD’er binnen te halen, maar achteraf bleek dat beeld niet te kloppen. Ik heb linksere ideeën dan mensen van mij verwachten. Met een biertje in mijn hand praat ik graag over politiek, dus ik nodig iedereen ook uit om bij de vrijdagavondborrel van het congres een praatje met mij te komen maken.”

En Wouter, als ik jouw vrienden of jouw moeder zou vragen wie is Wouter nou echt, wat zouden ze zeggen?
Wouter: “Dat wordt lastig, mijn moeder is twee jaar geleden overleden.”
Michael: “Wat zou ze toen gezegd hebben?”
Wouter: “Op een van de laatste dagen dat ze nog leefde stonden mijn zussen en ik aan haar bed, mijn zussen kregen hele adviezen over hoe ze hun leven moest leiden en dat ze zich moesten concentreren op hun werk en minder op hobby’s. Daarna dacht ik ‘nu ben ik aan de beurt’ en tegen mij zei ze ‘Mwah, nou, jij redt je wel!’ Dat was dus de uitspraak van mijn moeder. Ik was altijd een zelfstandige en ambitieuze jongen die steeds op zoek ging naar een andere uitdaging en ben ook nooit bezig met persoonlijke glorie, ik ben gewoon nieuwsgierig. Dus dan wil ik allerlei shit tegelijk doen. Ik heb wel geleerd dat focus niet heel verkeerd is. Dat is hoe mijn moeder mij zou beschrijven denk ik, iemand die zijn eigen wereldje vormgeeft.”

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes