‘Niets mooiers dan zeilen tijdens zonsondergang’

AMSTERDAM In april vindt de 25ste editie van de Race of the Classics plaats. 450 Studenten gaan verdeeld over 19 klassieke zeilboten de strijd aan met de natuur. De teams zeilen vanuit Rotterdam via Engeland en Brugge naar de finish in Amsterdam. Daar wordt de winnaar bekend.

Mart Roumen

ROTC 2012 (1)

Liese Schram, teamcaptain van Team Zeilers, vaart dit jaar voor de 2de keer mee met de tocht. ‘Een week lang de zonsondergang meemaken op een klassiek zeilschip, mooier kan gewoon niet,’ vertelt Liese enthousiast over haar eerdere deelname aan de Race of the Classics. Het was zo overweldigend dat ze dit jaar besloot om als voorzitter van een team mee te gaan.

Op het water valt alles op zijn plek’

Afgelopen maanden is Schram met haar team langs vele hogescholen en universiteiten gegaan om deelnemers te werven. Liese daarover: ‘Het grappige is dat veel individuele mensen zich hebben ingeschreven, vrijwel niemand kent elkaar. Uiteindelijk hebben we via een wachtlijst moeten voorkomen dat het te druk zou worden op ons schip.’

Onder begeleiding van een schipper en twee of drie ervaren matrozen gaat de 38-koppige groep, bestaande uit studenten van Groningen tot Rotterdam, de strijd aan met de andere klassieke zeilschepen. ‘Als we met wedstrijdboten deze race hadden gezeild was het topsport geweest. Op zo’n groot klassiek schip hebben we tenminste tijd voor elkaar,’ aldus een dolenthousiaste Schram. ‘We leren elkaar echt kennen in zo’n week.’

De inzet van de HvA-student is om haar titel van vorig jaar te verdedigen. Al haast ze zich om in te dekken tegen te hoge verwachtingen: ‘De meeste bemanning ken ik nog niet, dus weet ik eigenlijk niet wat ik moet verwachten van mijn team, maar ik ga zeker voor het hoogste!’

Het schip dat als eerste Amsterdam binnenvaart heeft nog niet perse gewonnen. Op de route zijn verschillende uitdagingen, het team met de hoogste overall score wint de hele Race of the Classics, vertelt Liese Schram.

Eén ding is zeker, voor de teamcaptain schieten superlatieven te kort om de tocht met de imposante zeilschepen te omschrijven. Ondanks haar eerdere deelname heeft ze het over een Once in a lifetime experience: ‘Daarnaast is het een hele gezellige tocht. Vorige editie heb ik gemerkt dat het vele vriendschappen als gevolg had.’ En als besluit: ‘Op het water valt alles op zijn plek.’

10.00 avg. rating (96% score) - 2 votes

4 gedachten over “‘Niets mooiers dan zeilen tijdens zonsondergang’

  1. Lees hier het inspirerende verhaal van SMO-student Liese Schram, zij gaat met een klassieke zeilboot van Rotterdam via Brugge en Engeland naar Amsterdam varen met haar team.

Reageren is niet mogelijk.