Gemakzucht Willem II om belastingbetaler aan te spreken stuitend

Willem 2

Willem II probeert met man en macht te voorkomen dat ze volgend seizoen een niveau lager moeten voetballen. De laatste plaats in de Eredivisie maakt dat de bewindsbepalers in tamelijke staat van paniek verkeren. Degradatie voor de Tilburgse club zou niet alleen betekenen dat veel spelers voor hun carrière kiezen en weg willen bij de club, maar ook dat er veel minder inkomsten zullen worden gegenereerd. Zowel toeschouwers, sponsors, als televisieopbrengsten zullen behoorlijk afnemen. Terwijl de kosten slechts dalen bij het vertrek van dure spelers.

Bij veel noodlijdende clubs in Nederland een gebruik is om direct naar de gemeentelijke of provinciale overheid te gaan met het verzoek om de gaten te dichten. Opeens is het voetbal zodanig belangrijk voor de regio en uitstraling dat er per direct een kapitaalinjectie of garantstelling moet volgen. Dat is wat er wordt verteld door de bestuurders. In praktijk moet de belastingbetaler opdraaien voor de slechte boekhouding van diezelfde mensen.

Willem II is geen uitzondering op deze traditie. Nog vóór de daadwerkelijke degradatie stuurde de directie van de Tilburgse club een smeekbrief naar de gemeente. Dit keer was het geen verzoek om een kapitaalinjectie of een garantstelling, maar het verzoek om de huur van het stadion bij degradatie te verlagen. Links of rechtsom, de belastingbetaler moet opdraaien voor de slechte boekhouding van de voetbalclub. De Tilburgse gemeenteraad leerde van andere voorbeelden en besloot deze verlaging niet toe te kennen.

De gemakzucht waarmee er direct naar overheden wordt gekeken als de voetbalbestuurders er een janboel van maken is stuitend. Als de uitstraling van de regio werkelijk zo belangrijk is voor de gemeente moet er of een structurele subsidie worden toegekend of niets en moet de gemeente heel dankbaar zijn voor de aanwezigheid van de succesvolle vereniging.

Garantstellingen of kapitaalinjecties moeten nooit worden toegekend. De publieke opinie keert zich langzaam tegen het voetbal, daar zijn dit soort acties credit aan. Als de volgende betaald voetbalclub zich bij de gemeente meldt zou ik de gemeenteraad oproepen om per direct naar de rechter te stappen en de bestuurders aan te klagen voor onbehoorlijk bestuur. Kijken of ze dan in de toekomst nog het lef hebben om de belastingbetaler aan te spreken. De roep vanuit Nederland om Financial Fair Play in Europa in te voeren is heel groot, laten we dan vooral niet vergeten om zelf de zaken goed te regelen.

Mart Roumen

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Eén gedachte over “Gemakzucht Willem II om belastingbetaler aan te spreken stuitend

Reageren is niet mogelijk.