Voetbalpionier Justin Fashanu

Hoe is het om als profvoetballer homo te zijn? Deel 1 Justin Fashanu

Profvoetbal is in ons land inmiddels 59 jaar oud. Hoogtepunten en dieptepunten wisselen elkaar af. De acceptatie van minderheden is een van de structurele dieptepunten. In de verzuilde jaren ’50 en ’60 waren geloof en stroming factoren waarop werd gediscrimineerd. In de jaren ’70 en ’80, werd dit vervangen door huidskleur, geloof en afkomst. In 2013, zijn anti-homospreekkoren meer regel dan uitzondering. ‘Luca Toni is homo’, ‘Alle Duitsers zijn homo’, en vergeet ook niet: ‘De keeper van Den Haag heeft een dildo in zijn maag.’ Fans laten zich meermaals en massaal negatief uit over homoseksualiteit.

Hoe reageren homoseksuele profvoetballers op dit soort spreekkoren, wat maken zij mee? Hoe is het om homoseksueel te zijn in profvoetbalwereld? Eddy Veerman (schrijft voor de Telegraaf) en Mart Roumen (schrijft voor de Volkskrant) zijn op zoek naar de verhalen achter de voetballers.

Deel 1

Justin Fashanu; dappere voetbalpionier

De pavlovreactie bij veel mediaorganisaties is om bij de combinatie voetbal en homoseksualiteit terug te grijpen naar het treurige voorbeeld van de in 1961 geboren Justin Fashanu. Hij had het tijdens zijn carriere niet makkelijk. Hij had een zwarte huidskleur en droeg decennia lang een geheim met zich mee. Hij was homoseksueel.

Als zwarte voetballer moest hij zich opwerken in de Engelse ‘witte’ traditiesport, dat was in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw geen gemakkelijk opgave. Door zijn fenomenale talent wist hij zich toch tussen de elite te knokken. Als eerste zwarte voetballer wist hij een contract te verdienen van een miljoen pond per jaar. Een absolute topprestatie, gezien de toenmalige houding van trainers en fans ten opzichte van zwarte voetballers.

Justin Fashanu

De eerste negatieve signalen over vermeende homoseksualiteit kwamen in 1981 van zijn toenmalige trainer Brian Clough. De geruchten dat Fashanu homokroegen bezocht waren hem bekend en hij schold zijn speler uit voor ‘a bloody poof’ , vrij vertaald ‘een vieze flikker’. Fashanu vertrok bij die club, maar het kwaad was al geschied, Hij moest nóg meer dan ooit knokken voor zijn positie in het ‘witte’ profvoetbal. Peter Tatchell, goede vriend van Justin, verklaarde op BBC dat Justin erg te lijden had onder de constante beledigingen van de trainer. ‘Clough was overduidelijk homofoob. Eerst lachte Fashanu het weg, maar na enkele weken en maanden kon hij dat niet meer,’ vertelt hij aan de zender.

Pas in 1990 zou Justin, op 29-jarige leeftijd, openlijk uit de kast komen. In een interview gaf hij aan homoseksueel te zijn. Een collectieve ophef was het gevolg. Veel ex-collega’s gaven aan dat ze het verschrikkelijk vonden en zelfs zijn bloedeigen broer viel hem af. John Fashanu gaf in 2012 in een interview met de Telegraph aan dat hij een gaspannen relatie had met zijn broer. Hij geloofde niet dat zijn broer echt homoseksueel was. ‘Voetbal is een spel voor macho mannen. Er is een reden waarom er geen homoseksuelen voetballen,’ vertelt John Fashanu. ‘Justin was alleen maar bezig met media-aandacht genereren.’

Justin Fashanu

Justin Fashanu verliet vlak na het interview zijn toenmalige club en speelde nog vier jaar onder niveau bij tweededivisie clubs. In 1994 staakte hij zijn strijd en stopte hij met profvoetbal.

In 1998 werd Fashanu beschuldigd van aanranding, Justin ontkent. Toch brengt de Britse pers het nieuws dat er in Amerika, waar hij toen werkte als trainer, een arrestatiebevel lag. Fashanu pleegde 2 maanden na de vermeende beschuldiging zelfmoord door zich op te hangen. Op het briefje dat hij achterliet schreef hij dat hij de jongen niet had aangerand. Achteraf bleek dat er geen arrestatiebevel lag, vanwege te weinig bewijs.

Fashanu heeft ontzettend voor zijn positie moeten knokken en heeft nooit de waardering gekregen voor zijn voetbalkwaliteiten. Zowel door zijn huidskleur als door zijn homoseksualiteit was hij een pionier die moest knokken voor zijn plaats in de maatschappij. Tevergeefs. Zijn strijd brak hem op. De voetbalwereld was er nog niet klaar voor.

Ondanks zijn treurige einde heeft hij de wereld getoond dat de combinatie topvoetballer en homoseksualiteit bestaat, daarmee heeft hij vele ogen geopend. Hij maakte vrij baan voor de handvol voetballers die hem zouden volgen, alleen al daarom verdient hij ongelooflijk veel respect. Justin, een dappere voetbalpionier.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes