Gemeente Rotterdam spekkoper bij bouw nieuwe stadion

Het lijkt erop dat er langzaam lering wordt getrokken uit grote gemeentelijke projecten. De gemeente Rotterdam vervult een fantastische rol op de achtergrond bij de bouw van het nieuwe stadion door niet met geld deel te willen nemen aan het project. Dat komt de maatschappij en het imago van de Rotterdamse voetbalclub op lange termijn ten goede. Ze moeten zich echter wel bewust zijn hoeveel kansen een nieuw stadion zou kunnen bieden, zowel maatschappelijk als financieel.

Mart Roumen
De inkomsten uit de commerciele exploitatie van het prachtige oude stadion zijn gemaximaliseerd en wat rest is het beeld dat iedere provincieclub die even aanzet begrotingstechnisch de voormalig Rotterdamse grootmacht overtreft. De bouw van een nieuw stadion dat aan de eisen van de huidige maatschappij voldoet is een must. Zonder stadion geen toekomst.

Het plan dat er ligt betreft een gloednieuw stadion voor in totaal 362 miljoen euro. Deze zou zich met een capaciteit van 63.000 plaatsen moeten kunnen meten met de grootste voetbalstadions van Europa. Het verleden uit Alkmaar, Groningen en Amsterdam leert dat een nieuw en veel groter stadion ook een nieuwe achterban aantrekt. Dit gecombineerd met het hondstrouwe legioen en de wachtlijsten voor commerciële plaatsen moet een megalomaan Rotterdams stadion op termijn uit kunnen.

De financiering van dit immense project wordt volgens het projectplan voor 100% uit commerciële middelen betaald. Een trend die de overheid zou moeten toejuichen. De enige eis die het projectteam stelt aan de gemeentelijke overheid is om een garantstelling af te geven voor maximaal 49% van de totale kosten. De gemeente is volgens het plan een ´last resort´, er worden altijd eerst andere partijen aangesproken om de gaten te dichten voordat er bij de gemeente wordt aangeklopt.

Daarnaast zijn er vanuit gemeentewegen aanvullende eisen om ervoor te zorgen dat zij niet – zoals de gemeente Amsterdam bij de ArenA – in een bodemloze put blijven storten. De belangrijkste is de toezegging dat de bijdrage van de gemeente altijd kleiner moet zijn dan die van de marktpartijen bij elkaar. De gemeente zou in het ultieme geval volledig eigenaar van het stadion kunnen worden. Niet onbelangrijk is de eis dat als de gemeente bijdraagt het altijd zo moet zijn dat de BVO Feyenoord in het stadion gaat spelen.

Voor de gemeente zou het een uitkomst zijn om een nieuwe Kuip te laten verrijzen. Aan de ene kant zou het de stad Rotterdam (meer) internationale allure geven. Het stadion past perfect in hun plan om Rotterdam-Zuid op te knappen, daarnaast komen er door de vele (sport)evenementen zodanig veel additionele uitgaves in de regio Rotterdam dat de gemeente er op lange termijn veel geld aan kan verdienen. En dat voor een voorlopige 0 euro. Mark Rutte, die als de kans het zich voordoet overal podium zoekt om te vertellen dat men moet investeren, zou een vreugdedans moeten maken als hij hoort van de plannen, allen betaald uit eigen portemonnee.

Volgens de planning zal in 2017 het stadion in gebruik zijn. Haast is echter geboden, wil het volledige plan kunnen worden uitgevoerd. Op pagina 92 van het rapport staat dat Lee Towers 60 minuten voor aanvang van de thuiswedstrijden het publiek op zal warmen. Bij het jaar van de opening wordt de Zingende Kraanmachinist 71 jaar. De aloude slogan ‘You’ll never walk alone’ zou een heel andere lading kunnen krijgen als Lee met een rollator het veld op komt, aldus een scherpe Catenaccio-collega. Bouwen dus, voordat het te laat is. Mouwen opstropen en schouders eronder, zoals alleen Rotterdammers dat kunnen!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Eén gedachte over “Gemeente Rotterdam spekkoper bij bouw nieuwe stadion

Reageren is niet mogelijk.