Discussie niet uit de weg gaan, maar juist openlijk voeren

Prominenten in de sport moeten niet alleen aankomende zaterdag tijdens de Canal Parade hun tolerantie voor homo’s prediken, maar dit volhouden tot en met (!) de Olympische Winterspelen.

Enkele lobbygroepen (zoals deze) zijn bezig om een boycot van de Olympische Winterspelen te initiëren. De reden is dat Rusland een anti-homowetgeving heeft doorgevoerd, waardoor een gehele bevolkingsgroep structureel en juridisch vogelvrij is verklaard. Homoseksuele medemensen zouden een slechte invloed hebben op de moraal van Russische kinderen, vandaar dat ‘homoseksuele uitingen’ tegenwoordig verboden zijn in Rusland. Wat dat ook mag zijn. Wij in Nederland zijn gelukkig al veel verder en hebben homoseksuelen gelijk verklaard, dezelfde rechten gegeven en homoseksuelen zijn in vele sociale kringen ook goed geaccepteerd anno 2013. In veel landen wordt Nederland (nog steeds) als gidsland gezien met betrekking tot homo-acceptatie. Wij zijn één van de landen die op zouden moeten staan tegen het vreselijke beleid daar. De HLBT-Russen hebben onze hulp maar wat hard nodig. Het podium van de Olympische Winterspelen zou daarbij kunnen helpen. De gesuggereerde boycot is naar mijn idee om verschillende redenen een gemiste kans.

De Olympische sporters zijn al geruime tijd bezig om toe te werken naar al hun grote sportevenementen. In hun specifieke discipline zullen dat enkele WK’s of EK’s zijn, maar die staan uiteindelijk ieder voor zich ver in de schaduw van de Olympische Winterspelen. Eén keer in de vier jaar moeten alle sporters pieken op dit evenement. Waar dit plaatsvindt zal de sporters minder interesseren. Enkele sporters, die een discipline beoefenen waarbij de carrière minder lang duurt, hebben soms maar één evenement om op het wereldpodium hun kwaliteiten te laten zien, daarna zijn ze te oud om de echte concurrentie nog aan te kunnen gaan. Als we ze die kans afpakken hebben we én de Russen niets geholpen én de sporters een kans op eeuwige roem ontnomen. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Tijdens de Olympische Spelen in Londen stond Nederland (met 5 sporters) op nummer één als het ging om openlijk homoseksuele deelnemers. In de finale van het hockeytoernooi bij de dames zijn zelfs alle doelpunten gescoord door een verliefd Nederlands stelletje. Openheid en vrijheid, gevangen in euforische sportbeelden. De beelden schoten de wereld over en hadden grote impact, vooral op landen waarbij situatie voor HLBT’ers een stuk minder florissant is. Het zou mooi zijn als een openlijk homoseksuele of lesbische sporter tijdens de winterspelen goud pakt. Gejuich zal niet alleen klinken in de huiskamers, maar ook – mits goed geplugd – in de HLBT-community over de hele wereld, inclusief Rusland. Hét toonbeeld dat HLBT’ers fantastisch kunnen presteren. Veel Russische kinderen zullen die sporter als rolmodel zien en voor een moment kunnen dromen van glansrijke sportprestaties, ongeacht seksuele voorkeur. Wat nou, slecht voorbeeld?

Maar toch moeten we niet teveel vragen van de sporters. Ze zijn stuk voor stuk geen sporter geworden om over politiek te praten. De sporters moeten ‘hun ding doen’, vooral tijdens het sportevenement zelf. Het zou fantastisch zijn als openlijke HLBT’ers hun trots laten blijken, maar de discussie moet niet door hen gevoerd worden. Het zou zonde zijn als alle HLBT-sporters zich zodanig veel met randzaken bemoeien, dat ze geen enkele medaille in de wacht weten te slepen. Dan krijgt Frank de Boer – met zijn statement dat homoseksuelen a-motorisch zouden zijn – met terugwerkende kracht nog gelijk ook. De vele functionarissen, ex-sporters en fans rondom de sporters zouden die kar moeten trekken en de discussie wél moeten voeren.

Tijdens vele gayprides afgelopen jaren in Amsterdam hebben ex-sporters, sportbestuurders, bondscoaches en sportjournalisten meegevaren tijdens de Canal Parade. Waaronder niet de minste. Aankomende zaterdag sluit Van Gaal zich aan bij dit rijtje prominenten. Zij zouden zo integer moeten zijn om niet alleen tijdens de mooi-weer-show in Amsterdam hun statement te maken, maar ook tijdens de Winterspelen van Sochi deze boodschap uit te dragen. Aan hen de taak om blijvend aandacht te vragen voor de situatie van HLBT’ers in Rusland. Zij hebben er de kennis, overredingskracht, invloed en het netwerk voor. Gesteund door Nederlandse medailles van onze sporters is deze lobby vele malen sterker dan wegblijven van het hele evenement.

Poetin zal zich verbijten, maar tegen de mondiale sportpers kan zelfs hij niets maken. Maximale zichtbaarheid van HLBT’ers en HLBT-toleranten tijdens de Olympische Winterspelen: dát heeft impact en dáár helpen we de Russen verder mee. We moeten de strijd niet uit de weg gaan, maar juist openlijk voeren. Niet alleen zaterdag in Amsterdam, maar ook 7 februari in Sochi.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

9 gedachten over “Discussie niet uit de weg gaan, maar juist openlijk voeren

  1. Vanwege overschot aan Gaypride gerelateerde opiniestukken is deze niet in het NRC te plaatsen aankomende zaterdag. Toch wil ik het met jullie delen:

  2. Uitstekend stuk, je hebt een mooie heldere pen.Ik vrees met jou dat al die van Praagjes en louistjes voor de bühne op de boeg staan.Ik ben geweigerd., mijn aanvoerder en homo voorvechter in de voetbalwereld Wensley Garden heeft mij geïnviteerd maar de KNVB accepteerde het niet.

  3. Even een nieuwtje Mart… Louis is op vakantie; hij staat NIET op de KNVB-boot zaterdag.

  4. Van Praag komt in ieder geval vrijdagavond niet naar het Rembrandtplein en Louis van Gaal zaterdag niet naar de boot… Hadden we iets anders verwacht? Ik niet!

  5. Peter Van de Rijt, we hebben vanuit onze organisatie al vier weken geleden contact gezocht met de KNVB. De persafdeling geeft nooit gehoor en belt nooit terug. Dan spreek je zelfs bij het hoofd communicatie in, maar die reageert überhaupt NOOIT. Je vraagt je af waar ze die vakfunctie 'communicatie' aan te danken heeft! Haar vervanger belt ook al nooit terug. De KNVB maakte een Actieplan, maar acties ho maar!

    Gelukkig, uiteindelijk anderhalve week geleden door een dame van public affairs benaderd of we Michael wilden hebben. Ja dus, liever Louis, maar ja, dat hadden we al van de persvoorlichter gehoord, die is dit weekend op vakantie (NEWS FLASH: KNVB laat weten dat Louis van Gaal meevaart in de Canal Parade). Dus of de KNVB liegt telkens weer over de aanwezigheid van Louis op die homoboot of ik word voorgelogen door de KNVB. Beide gevallen zijn even erg!
    Michael van Praag moest erg lang denken over zijn medewerking. Gaat liever vrijdagavond in Knevel en van den Brink zitten, dan de homo's zelf onder ogen komen bij ons evenement. Ja, meneer wil een videoboodschap. Maar het programma zit nu al helemaal vol. Jammer, gemiste kans… voor open doel!

Reageren is niet mogelijk.