Sjoerd Wannet: ‘Politiek Lingewaard moet meer over hoofdlijnen gaan’

Ondanks zijn leeftijd van 24 jaar heeft Sjoerd Wannet een flinke politieke CV achter zijn naam staan. Bij de jongerenorganisatie van de D66 zat hij in het landelijk bestuur, en in de gemeente Lingewaard gaat hij voor zijn tweede periode als raadslid, dit keer zelfs als lijsttrekker van de plaatselijke D66-fractie. We troffen elkaar in het pittoreske stadion van Achilles ’29 in (bijna) buurgemeente Groesbeek, waar hij vertelde over zijn drijfveren en ambities.

Sjoerd Wannet

Op 19-jarige leeftijd zette de Huissenaar een opmerkelijke stap. Bij een inspraakavond van de gemeente was hij een fel tegenstander van het verdwijnen van de markt. De regionale media pikte dit op, wat leidde tot een paginagroot artikel over zijn drijfveren. Affiniteit met de D66 en de politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten had hij altijd al. ‘Tja, tel dat bij elkaar op en dan zit je voor je het weet in de gemeentelijke politiek’, vertelt hij luchtig over zijn periode in de gemeenteraad.

Inmiddels is hij op 24-jarige leeftijd lijsttrekker van de D66 Lingewaard, en niet voor niets.  ‘Er is te lang een verziekte bestuurlijke cultuur geweest in de gemeente Lingewaard, dat ga ik opknappen’, begint hij zijn betoog zonder met zijn ogen te knipperen. ‘Tot voor kort was het belangrijker wie wat zei, er werd niet nagedacht over de inhoud. Noem het ad-hoc politiek’, vertelt hij over zijn gemeentelijke ervaringen in zijn eerste vier jaar.

Als voorbeeld noemt hij de trolley-discussie. ‘Dat was totaal uit de hand gelopen’,  stelt hij. ‘Er waren een aantal burgers die absoluut niet fysiek (met een draadje) aan Arnhem bevestigd wilde worden.’ De gemeenteraad organiseerde een bijeenkomst waar circa 200 á 300 burgers op af kwamen. Na afloop van de presentatie verlieten de meeste raadsleden via achterdeurtjes de zaal. De optimistische en benaderbare Sjoerd weigerde dit pertinent.

‘Uiteindelijk doe je je werk voor de inwoners. Na afloop van de bijeenkomst stond er een steeds groter wordende groep boze burgers tegenover me. Aan mij om zo goed mogelijk ons verhaal te vertellen’, vertelt hij. Toch lukte het hem niet om ze te overreden. Uiteindelijk belandden ze met diezelfde groep in de bar. Nog steeds waren ze het niet eens. ‘Maar hadden wel respect voor ons besluit’, blikt Sjoerd tevreden terug. ‘Dát is waar het om gaat.’

Zijn eerdere ervaringen helpen hem met het oplossen van de problemen. Tot september 2013 was Sjoerd lid van het landelijk bestuur van de Jonge Democraten. Op landelijk niveau stelde het bestuur zaken aan de kaak als de oplopende zorgkosten en de houdbaarheid van het pensioenstelsel. Als verantwoordelijke voor de scholing van de ruim 6000 leden had hij een flinke vinger in de pap. ‘Ik leerde daar een ruimere blik krijgen op de gemeentelijke politiek. Niet alleen in Lingewaard lopen er gemeentes tegen problemen aan, maar ook in Nijmegen en in Den Haag. Door mijn ervaringen bij de Jonge Democraten ben ik met veel collega’s in contact gekomen, we wisselen nu veel meer ervaringen uit’, vertelt hij enthousiast.

Ook ontwikkelde hij zich op het persoonlijke vlak. ‘Ik leerde daar dat je de schuld nooit bij anderen moet leggen, maar altijd moet proberen om de regie van het oplossen van problemen naar jezelf toe te trekken’, reflecteert hij. ‘Daarnaast leerde ik om op een strategische manier problemen aan te pakken.’

In zijn nieuwe periode als lijsttrekker hoopt hij de voorkomende problemen daadwerkelijk aan te kunnen pakken. ‘We moeten niet alleen reageren, op wat er allemaal naar ons toe wordt geschoven. Maar ook zélf koers kiezen met betrekking tot de toekomst van Huissen en Lingewaard’,  stelt hij. Als voorbeeld noemt hij de vergrijzing en de glastuinbouwsector. Vroeger een belangrijke broodwinning voor veel inwoners, maar nu verliest het snel toekomstperspectief. ‘Dát zijn de echte problemen. Wat willen we daar op de lange termijn mee?’ vraagt hij hardop. ‘Ik heb daar de oplossingen niet voor, maar ik wil in samenspraak met maatschappelijke partijen en ondernemers gaan kijken hoe we een duurzame toekomst kunnen gaan creëren voor deze gemeente.’

Een ander duidelijk speerpunt van de jonge lijsttrekker is de benaderbaarheid van de overheid. Naar zijn zin wordt er te veel gehandeld en te weinig geluisterd. ‘Ik ben ongelooflijk voorstander van meer inspraak en het betrekken van de burgers bij onze beslissingen. Wat mij betreft doen we dat via twee kanalen: via zaaltjes waarin we (oudere) burgers uitnodigen, en via social media, waarmee we in gesprek willen met de jongere generatie.

Hij besluit met warme woorden voor de gemeenschap Lingewaard. ‘Ik vind dat we trots mogen zijn. We hebben een hartstikke mooi gebied, tussen twee grote steden in. Het heeft een dorpse sfeer, maar als je wilt ben je zo in de stad’,  stelt hij. Dan begint hij te lachen: ‘maar dat de raadsvergaderingen plaatsvinden in een kroeg kan natuurlijk niet. We moeten flink professionaliseren, zowel qua vorm als qua inhoud.’

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes