NAC Breda verdient een simpele deurwaarder

Voetbal International kopte afgelopen woensdag het nieuws dat NAC Breda uit de kritieke financiële situatie gekomen is. Vele media volgden. De waarheid is echter anders. De club haalde een boekhoudkundig trucje uit om de financiële situatie de maskeren. Trotse persuitlatingen waren het gevolg. Opeens was er weer een club die: ‘Met een positieve blik vooruit kijkt.’ Het daadwerkelijke probleem is echter nog niet eens aangeraakt…

Om een gezond voetbalklimaat te stimuleren bedacht de KNVB het plan om alle betaalde voetbalclubs in te delen in financiële  categorieën. Categorie 1 betekent dat faillissement dreigt en dat alle uitgaven door Zeist gecontroleerd en gefiatteerd moeten worden. Clubs moeten met een plan van aanpak komen om binnen 3 jaar in de ‘veilige’ categorie 2 terecht te komen. De variabelen die de KNVB hanteert om te beoordelen in welke categorie een club terechtkomt zijn echter discutabel.

NAC Breda constateerde – net als andere clubs – dat er gaten in de strikte criteria van de KNVB te vinden zijn. Ze ontdekten dat de KNVB achtergestelde leningen niet als vreemd vermogen beschouwt. In allerhaast ging de club langs alle schuldeisers met als resultaat dat de club nu 6,5 miljoen van het ‘vreemd vermogen’ omgezet heeft in achtergestelde leningen. Trots trok men flessen champagne open op de burelen van het Rat Verlegh stadion. De patiënt is aan het doodbloeden, maar de dokters hebben een pleister gevonden die het bloeden stelpt. Ze vertellen er echter niet bij dat deze pleister vanzelf weer los zal laten.

Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo zal dit met lede ogen aanzien. Sinds zijn aantreden in 1998 is deze gerechtsdeurwaarder heel erg duidelijk in zijn beleid. De simpel ogende man heeft misschien niet de uitstraling van de gemiddelde voetbalbestuurder; een gelikte marketingman of ex-prof, maar hij hanteert één kraakheldere vuistregel: Er gaat nóóit méér geld uit dan dat er binnen komt. Dat maakt hem direct een uitzonderlijk man in de voetbalwereld. Een wereld waarin er onder druk van supporters op de laatste dag van de transferperiode absurde kapriolen uitgehaald worden om het eigen hachje te redden. Smit schudt zijn hoofd, iedere keer weer.

Iedere club zou een voorbeeld aan ‘Jan Smit, zwart wit’ moeten nemen. Eén jaar na zijn aantreden eindigde Heracles op de 17e positie van de Jupiler League. Sindsdien is één rechte lijn naar boven ingezet. Hij heeft alle eendagsvliegen zien komen en gaan, maar bleef zijn simpele doch ijzersterke beleid hanteren. Vandaag de dag staan ze zelfs – zonder gekke investeringen – op een positie die kans geeft op Europees voetbal. Eerlijk duurt het langst.

In Breda is men met alles behalve beleid bezig. Ik stel voor dat ze over enkele maanden de eerste deurwaarder die aanbelt maar gelijk een functie als algemeen directeur moeten aanbieden. Geen trucjes, maar slechts één simpele vuistregel. Simple as that!

10.00 avg. rating (95% score) - 1 vote