Zware afvaardiging Sochi briljante zet

Discussie voeren in Sochi koninklijk goedgekeurd. Fans: maak een statement!

Regenboog armbandje van Gays & Gadgets

Er is weer eens ophef in ons land. In navolging van vele andere landen verwachtten veel Nederlandse HLBT’ers van onze regering dat ze niet naar de Olympische Winterspelen in Sochi zouden gaan. Tegen de heersende opinie in besloot de regering in samenspraak met onze koning om wél te gaan. Sterker nog, Rutte en Willem-Alexander gaan met sport-minister Schippers als de zwaarst mogelijke delegatie richting het sportevenement. Op Twitter werd Rutte afgemaakt toen hij bij Buitenhof een toelichting gaf. Toch zouden we – juist door deze delegatie – een hele belangrijke rol kunnen spelen. Een briljante zet!

De ophef rondom grote sportevenementen is niet een discussie van vandaag. Recent waren de Olympische Spelen in China, het WK voetbal in Zuid-Afrika en de komende edities in Brazilië gesprek van de dag. Werknemers worden als slaven ingezet, stadions worden slechts voor het evenement gebouwd, of de mensenrechten in het organiserend land staan ter discussie. Rusland is hét toonvoorbeeld van de laatste categorie. Rechtszaken worden ‘pragmatisch’ gevoerd. Journalisten mogen alles schrijven, maar staan zelf voor de consequenties in. Er zijn wat ‘akkefietjes’ aan drie verschillende grenzen en HLBT’ers mogen zichzelf zijn, maar niet op straat en in het bijzijn van kinderen. Waar men over struikelt – enigszins hypocriet – is het laatste punt. Al is het wel te verklaren. Rusland gaat met de recent aangenomen anti-propagandawet  tegen de internationale tendens in: méér vrijheid en tolerantie van HLBT’ers.

Een aantal landen reageren met een boycot en willen, door afwezig te zijn, de mensenrechten in Rusland aankaarten. Wat er in de praktijk gebeurt, is dat Rusland zijn schouders ophaalt en de plaatselijke HLBT-community in de kou staat. Niet alleen nu, maar vooral ook tijdens de evenementdagen.

Wij pakken het beter aan. De oranje-supporters gaan – de geschiedenis kennende – waarschijnlijk massaal gehoor geven aan de oproep om een roze of regenboog tenue aan te trekken. Zo zal het oranje legioen een massaal en terecht statement maken. De beelden van de oranje en roze combinatie schieten de wereld over en belanden in vele woonkamers in Rusland en daarbuiten. Zelfs áls onze minister president en koning voornemens zijn om slechts zijdelings over mensenrechten te beginnen, zal zowel de internationale pers als het ontvangend comité massaal vragen gaan stellen over het gedrag van de fans. De koning, president en minister belanden vanzelf in een discussie, die alleen maar positief kan bijdragen aan de achterliggende doelstelling.

Nederland kan hier – door deze zware afvaardiging – een podium krijgen om namens de gehele wereld Rusland tot de orde te roepen. Een veel beter statement voor de plaatselijke en Russische HLBT-community is niet denkbaar. Ik hoop van harte dat onze afvaardiging niet alleen gaat juichen tijdens Kramer en Wüst, maar ook afspraken plant met Russische homoseksuelen. Hand in hand kunnen ze de problematiek aankaarten en invloed hebben op de Russische regering. Dit is een veel beter statement, dan via Skype op 10.000 kilometer afstand. Ik hoop van harte dat onze supporters gehoor geven aan de roep om zichtbaar HLBT-signalen af te geven en zich niet af te laten schrikken door plaatselijk beleid. Discussie voeren in Sochi is koninklijk goedgekeurd!

Mart Roumen, zelf toevallig homo. 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

2 gedachten over “Zware afvaardiging Sochi briljante zet

  1. Eerst zien Mart, dan pas geloven. En het gaat niet alleen over LHTB maar ook over het vervolgen en vermoorden van journalisten en actievoerders en de onsmakelijke rol van de orthodoxe kerk. Ik ben zéér pessimistisch.

  2. Dat staat ook in mijn stuk, het is hypocriet om het alleen maar over homoseksuelen te hebben. Rutte verwoordde het goed: 'Als je alleen maar zaken doet, met landen met dezelfde standaard als Nederland, wordt de wereld wel heel erg klein'. Niemand ligt wakker van de afwezigheid van Nederland aldaar

Reageren is niet mogelijk.