De voetbalwereld moet zich bewust zijn van ‘tegenwindrisico’

Artikel in navolging van het catenaccio-onderzoekje waaruit blijkt dat hoofdtrainers gemiddeld 1 jaar en 11 maanden actief zijn.  

Verbeek tijdens persconferentie

Vrijwel iedere maand lezen we weer de trotse nieuwsberichten van technisch directeuren: ‘Er moet een frisse wind gaan waaien door de club, vandaar dat we vandaag met trots onze nieuwe hoofdtrainer presenteren. Met deze kandidaat verwachten wij onze ambities niet alleen op de korte, maar ook op de middellange termijn te verwezenlijken. De komende drie jaar gaat hij bij ons het roer om.’ Vaak zijn dit dezelfde trainers die bij hun eerdere clubs zijn weggestuurd vanwege ‘een vertrouwensbreuk in de spelersgroep’ of andere vergelijkbare problemen. Toch besluiten veel clubs om hoofdtrainers langdurige contracten aan te bieden. Het verleden leert ons echter dat een contract van twee jaar van ontzettend veel vertrouwen getuigt en een contract van drie jaar kinderlijk naïef is. Hier volgt een analyse volgens dit model. 

Ajax wilde afgelopen zomer Frank de Boer een contract voor het leven geven, een fantastisch signaal voor de trainer die goed aan de weg aan het timmeren is. Echter volstrekte waanzin als de cijfers van de afgelopen 100 jaar leidend zouden zijn. Ajax heeft sinds 1910 vele trainers zien komen en gaan. Gemiddeld bleven ze een jaar en 10 maanden werken voor de Amsterdamse club. Ze presteerden te weinig, er was ruzie, de spelers waren op de trainer uitgekeken, er werd gerommeld met de vrouw van de voorzitter, of – bij hoge uitzondering – ze konden een stapje hogerop. Altijd was er wel een reden waarom het contract ontbonden werd. Frank de Boer heeft op dit moment een contract tot de zomer van 2014 en de club mag – gezien het verleden – in haar handjes knijpen als hij daadwerkelijk dit contract ook uitdient. De laatste trainer die het vier jaar lang vol hield in de ArenA is alweer elf jaar geleden aangesteld. Ronald Koeman nam uiteindelijk zelf ontslag. Na Koeman (2005) volgden zeven trainers voordat De Boer aan het roer kwam te staan.

Jeroen Slop, financieel directeur Ajax: ”Het is uniek in Nederland, maar we zetten in op een contract voor onbepaalde tijd en willen weten hoe Frank daar tegenover staat”

Zo zijn er meer voorbeelden. AZ en Verbeek presenteerden vorig jaar trots het wederzijds contract tot zomer 2015. Bij AZ zijn trainers gemiddeld 1,6 jaar actief en is het een utopie om te denken dat het nu wel vijf jaar zou lukken. Verbeek moest waarschijnlijk in zijn vuistjes lachen tijdens deze presentatie:  per club is hij gemiddeld twee jaar en twee maanden actief geweest. Hij zit nu dus al bijna een jaar in de blessuretijd bij AZ Alkmaar.

De kans dat Maurice Steijn bij ADO zijn periode vol zal maken is ook uiterst gering. Ondanks het geduld van de Hagenezen – zij laten een hoofdtrainer gemiddeld iets meer dan 2 jaar zijn werk doen – heeft de Haagse directie gebluft door hem een contract tot 2015 te geven. Over ongeveer een half jaar zit – geredeneerd vanuit het verleden – zijn tijd erop en neemt het tegenwindrisico iedere week toe.

Dat het in de hoofdkantoren van de meeste voetbalclubs om onderbuikgevoelens draait wisten we al langer, maar wellicht is het handig om in de toekomst een keer stil te staan bij de cijfers die voor iedereen bekend zijn. Het grote geld dat in de Eredivisie is verdwenen aan het afkopen van trainerscontracten had (grotendeels) kunnen worden voorkomen als bestuurders niet de waan van de dag hadden gevolgd. Het tegenwindrisico is groot en de prijs die betaalt moet worden erg hoog.  Wat is er mis met een contract voor één jaar met een optie voor nog een jaar?

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes