Kado van DJ: Gratis cocktail voor zestiende verjaardag

Dat Renesse niet bepaald bekend staat als een plek waar nieuwsgierige toeristen gulzig culturele hoogtepuntjes bezichtigen is al jaren bekend. De doelgroep, waar de marketing van de campings en horeca zich op richt, heeft geen idee van de Plompetoren en kijken je glazig aan als je begint over de historische binnenstad van Zierikzee. Zuipen en neuken en dat vooral veel. Dat kan op high-fives van de jeugdige vriendengroepen rekenen.

Nu de leeftijd voor alcoholische consumpties gestegen is van zestien naar achttien, dreigt Renesse haar doelgroep kwijt te raken. Achttienjarigen kiezen al snel voor een buitenlands avontuur in Kroatië, Griekenland, Bulgarije en Spanje. Het zou een nekslag kunnen zijn voor de economie van het dorp als zestien- en zeventienjarigen daadwerkelijk geen drank meer kopen.

In zaken met veel jongere bezoekers ontstaat er in no-time een informele stapeconomie. Uitleg voor de oudere lezers: bierhaalmaten (veelal jongens van boven de achttien die bier halen voor jongeren), gesjoemel met bandjes (ouderen die de bandjes bij jongeren omdoen, omdat ze toch niet gevraagd worden) en vriendengroepen waarbij alleen de ouderen drinken halen. Dat is in iedere stad aan de orde van de dag. Het gaat om hoe men handhaaft en hoe de professionals reageren op dit gedrag. Een voorzichtig inkijkje leert het volgende.

Bij de poort staan twee uitsmijters die vluchtig de ID’s controleren. Of er ooit iemand geweigerd wordt is ten zeerste de vraag, de wachtende rij wordt snel binnen gelaten en de uitsmijters zijn druk bezig grapjes te maken over oudere wachtenden ‘Wat bezielt jullie?’.

Het falen van dit systeem wordt even later door de DJ bevestigd. ‘Vannacht vieren we de verjaardag van Elise’ (gefingeerd). De tent zingt lang zal ze leven en de DJ kondigt een cocktailbattle aan tussen Elise en een jongen die ook jarig is. Beide jarigen melden zich bij de DJ. ‘En Elise, hoe oud ben je geworden?’, vraagt de DJ op opdringerig kermisachtige toon. ‘Eindelijk zestien’, antwoordt Elise. ‘Mooi, neem plaats op het podium. De battle begint.’ Het meisje bezwijkt ongeveer onder de vele alcohol en weet zich morgen zeker niets van deze avond te herinneren. De DJ is trots op zichzelf, de sfeer zit erin.

Zeker niemand in de overvolle tent bekommert zich om het feit dat een vijftienjarige is toegelaten in de kroeg, en even later een zware cocktail moet drinken onder druk – en op aandringen – van de tent zelf. ‘We are all getting wasted’, roept de DJ nog. In de tussentijd maken politieagenten op straat een selfie met een groep luidruchtige Hagenezen en de uitsmijters gooien wat relschoppers uit de tent. Alcoholbeleid lijkt niet interessant. Zeeuws pragmatisme. De economie draait.

10.00 avg. rating (95% score) - 1 vote