Kabinet verantwoordelijk voor creëren werkloosheid

De afgelopen 10 jaar is de landelijke politiek verantwoordelijk geweest voor het creëren van werkloosheid in de sportbranche. Sportopleidingen sprongen als paddenstoelen uit de grond met als resultaat dat er veel meer afgestudeerde sportmanagers zijn dan dat er werk is. Deze scheefgroei zal alleen maar toenemen. Het nieuwe kabinet Rutte 2 heeft namelijk als voornemen om de Olympische Spelen niet naar Nederland te halen. De doodsteek voor vele sportprofessionals.

Als we de sportmarkt in Nederland analyseren zien we dat er op opleidingsgebied wel de nodige maatregelen zijn genomen – alsof we de Olympische Spelen al zouden gaan krijgen. Op dit moment is er een aanbod van 21 verschillende sportopleidingen op HBO niveau. Op middelbare scholen wordt – terecht – aangemoedigd om een opleiding te kiezen die bij je past. Zodoende ‘vullen’ deze opleidingen zich snel, want veel middelbare scholieren vinden wel ‘iets met sport leuk’. Hun enthousiasme voor deze populaire branche betekent echter ook dat er zo’n 2100 studenten per jaar afstuderen en werkzaam willen gaan worden in de sportbranche. Een totale overflow!

Op de verschillende toonaangevende sportwebsites valt te zien dat er op HBO-niveau in deze branche slechts zo’n 30 á 40 vacatures per maand zijn op dit moment. Een simpel rekensommetje toont aan dat er zo’n 5 keer meer studenten opgeleid worden dan dat er werk is! En dan hebben we het alleen nog maar over HBO niveau!

Op de middellange termijn gaat hier weinig aan veranderen. Per jaar komen er – volgens dit versimpelde model – zo´n 1600 werkzoekenden bij, dat zou dus betekenen dat het ieder jaar lastiger wordt om jezelf ertussen te knokken. Op de lange termijn wordt het nog erger: Het WK voetbal gaat naar Rusland/Quatar en in de Olympische Spelen hebben we zelf geen zin. Mocht er in het aanbod van opleidingen niets veranderen zullen er over pak hem beet 10 jaar meer dan 16.000 afgestudeerde sportmanagers op de arbeidsmarkt zijn. Allen op zoek naar werk of werkzaam in andere branches.

Ik adviseer beleidsmakers en politici om het roer om te gooien en quota te gaan stellen aan het aantal opleidingen of aan het aantal studenten dat zich aan mag melden voor deze populaire opleidingen. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de nieuwe generatie studenten tegen zichzelf in bescherming te nemen. Iedereen vindt namelijk wel ‘iets met sport leuk.’

Ze vergeten alleen dat er inmiddels 3 á 4 professionals moeten eten van één topsporter. Een kabinet dat zegt te gaan voor werk zou hier zijn verantwoordelijkheid moeten pakken. Ieder jaar wordt er onder hun supervisie namelijk werkloosheid gecreëerd. Wake up!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes