Elene Walgenbach, Vrijzinnig Mensenmens

Op hoge hakken schrijdt Elene het metrostation uit. Natuurlijk spreek ik haar in haar eigen Rotterdam. Na een welgemeende knuffel loopt de kersverse voorzitster voor me uit naar café Boudewijn (“Ze hebben daar speciaalbier en een mooie tuin”). Op het zomercongres werd ze met een grote meerderheid verkozen, terwijl ze in januari nog dacht: ‘Dat kan ik helemaal niet!’

Tekst: Jesse de Jong

“Heel eerlijk, ik dacht dat echt. Ik had er zelf ook nooit over nagedacht. Net als bij het voorzitterschap van JD Rotterdam hebben mensen mij benaderd met ‘Hé, zou dat niets voor jou zijn?’” Als je Elene kent, weet je dat deze bescheidenheid oprecht is. Vlak voordat haar bestuursjaar officieel begint is het goed om de kleine, maar pittige 22-jarige beter te leren kennen. De weg naar haar studie Politicologie, die ze in 2012 tegelijk met mij in Leiden begon, was namelijk niet vanzelfsprekend. Maar goed, wie verwacht dat ook?

Op de basisschool was ze naar eigen zeggen een modelleerling. Ze deed aan theater, danste veel in haar vrije tijd en was ijverig. “Het was vanzelfsprekend dat ik naar het vwo ging”, zegt ze. Na een jaar ging Elene naar de havo en weer een jaar later zat ze op de mavo. “Ik wilde er een beetje bij horen en alle coole mensen zaten op de mavo. Ik was in mijn pubertijd echt een totaal ander persoon”, bekent ze.

Elene kroop uit de pubertijd en ging naar de havo: “De beste beslissing die ik ooit heb gemaakt.” Na enkele politieke discussies met een docent maatschappijwetenschappen zei deze: “Weet je wat een goede studie voor jou zou zijn? Politicologie!” Elene: “En ja, als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, krijg je dat er niet meer uit.”

De interesse voor politiek ontstond al op 14-jarige leeftijd. “Ik vond het partijenstelsel heel interessant. Hoe kon aan de ene kant iemand liberaal, rechts en fel voor marktwerking zijn en iemand aan de andere kant het daar totaal mee oneens zijn?” Al daarvoor had de onwetende Elene een voorkeur voor D66. “Ik dacht op een gegeven moment: Dat is zo overduidelijk de slimste partij, waarom stemt niet iedereen gewoon op ze?”

“Ik wilde me aansluiten bij een partij en heb erg getwijfeld tussen D66 en GroenLinks, omdat ik echt waardering had voor Femke Halsema”, vervolgt ze. “Ik vond het erg interessant toen Wilders opkwam en niemand daar tegenin ging, behalve D66 en Halsema. Dat zij zo voor hun idealen stonden vond ik goed.” Uiteindelijk viel ze toch voor de standpunten van D66, hoewel de waardering voor Halsema bleef.

Dat idealistische is D66 volgens Elene nu wel een beetje kwijt, wat je kunt illustreren met het duurzaamheidsvraagstuk. “Dat idealisme van Pechtold in zijn jonge jaren sprak mij erg aan, dus dat vind ik jammer”, vertelt Elene, “Ik ben het zó eens met Jan Terlouw die zegt dat D66 veel te weinig aandacht besteedt aan duurzaamheid. Het lijkt wel of wij – nouja, D66 – de laatste tijd alleen maar praten over begrotingen, economie, werkgelegenheid en banen. Dat is niet onze agenda!” Door die focus zouden andere onderwerpen op de achtergrond verdwijnen, zoals duurzaamheid. “Terwijl dat wel heel belangrijk is voor een duurzame toekomst.”

Ondertussen zijn onze glazen leeg, maar gelukkig weet de serveerster ons te verrassen met twee andere biertjes. Ik vraag Elene naar haar eerste ervaring met de JD. “Dat weet ik nog precies”, vervolgt ze lachend. “Ze hadden alle wetenschappelijke bureaus van verschillende partijen uitgenodigd. Ik was klokslag half acht in Dudok, waar natuurlijk nog niemand was. Na een tijdje kwam het bestuur binnen, dat met elkaar praatte. Uiteindelijk bleek dat niemand van de bureaus was gekomen. Niemand! Toen werd besloten maar over iets te discussiëren.”

Achteraf kan ze hierom lachen, want het is typerend voor de JD. “Het is gewoon een groepje studenten dat maar een beetje aanklooit”, zegt ze. “Dat is echt zo, zelfs in het LB heb je dat nog. Je bent jong en rommelt maar wat aan.” In het begin was Elene hier nog wel van onder de indruk. Bij haar eerste congres durfde ze niet in te spreken. “Ik vond mezelf niet slim genoeg”, geeft ze toe, waarna Arend Meijer haar hielp en aanmoedi… “Maar we gaan het niet over Arend Meijer hebben in dit interview”, onderbreekt ze lachend.”

Natuurlijk heeft de aanstormend voorzitster grootse plannen voor de vereniging. “Het vorige LB is echt een heel erg goed LB geweest”, begint ze, ‘maar de JD reageert nu nog op heel veel onderwerpen. De pers geeft geen fuck om de JD.” De vereniging zou volgens Elene veel meer de media-agenda moeten bepalen. “Als Landelijk Bestuur heb je heel weinig tijd, dan heb ik liever dat je één groot onderwerp oppakt dan dat je over van alles en nog wat stukjes schrijft.” En er is al gebleken dat de JD dat kan: ‘Zoals de regulering van drugs. Er zijn nu bakfietsmoeders en huisvaders die door ons daarover zijn gaan nadenken en nu gewoon voor legalisering en regulering van XTC en MDMA zijn!”

Er moet simpelweg meer profilering op enkele onderwerpen komen. “De JD is nu pensioenen en harddrugs. Ik hoop dat wij daar één of twee onderwerpen aan toe kunnen voegen. Als het dan op de radio over het onderwerp gaat, dat ze de Jonge Democraten bellen.” Elene heeft geen waslijst met plannen voor het komend jaar, “Want”, zo zegt ze, “Ik kan wel allerlei dingen gaan doen die niet bij mij passen, maar dit zijn twee punten waarvan ik weet dat ik er goed in ben.” Maar ze wil toch zeker zeggen dat ze wil zorgen voor meer verbinding binnen de vereniging: “Wij zijn ook maar met zijn negenen. Bij de JD lopen super veel mensen rond die echt veel verstand hebben van bepaalde onderwerpen. Die input moet je gebruiken.”

De motivatie om komend jaar tot een fantastisch jaar te maken ontbreekt bij Elene zeker niet: “Ik vind de JD gewoon echt super leuk, ik vind alle mensen ook heel erg leuk en ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen en mensen in hun kracht te zetten. Ook in het Landelijk Bestuur. Als iemand kan excelleren dankzij mij vind ik dat het allerleukste wat er is. Daar haal ik dan ook weer energie uit”, zegt ze. “Daarom is het voorzitterschap de allerleukste functie die er is. Ik zou met geen LB-collega willen ruilen.”

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes