Burgemeesters moeten roeien met de riemen die ze niet hebben

Vluchtelingenproblematiek. Ik zie de frustrerende beeldvorming; schreeuwende, hitlergroetmakende jongens in zaaltjes, de heftige en bedreigende reacties op social media en de allergische linkse tegenreactie; zingende vrouwen die in koortjes ‘welkom’ zingen, duizenden knuffels die worden ingezameld, terwijl het toch met name een doelgroep van jongere mannen betreft. Het is chaos en er gaat een hoop fout. We maken water en de kapitein is zoek. Sterker nog, al zijn collega’s liggen ook te pitten, geen zin in storm.

Door: Mart Roumen

Het kabinet acteert alsof ze overdonderd zijn met de vluchtelingenstromen en – tot op de dag van vandaag – perplex staan. Afgelopen jaren heeft Rutte aangetoond wel degelijk snel te kunnen handelen als er problemen opdoemen. Maar nu? VVD en PvdA – maar met name die laatste – zijn laf, bang en tonen het failliet aan van het huidige stelsel. Zij weten dat te veel roeren op dit dossier weerstand zou kunnen oproepen waardoor ze bang zijn dat de kiezers ze zou afrekenen bij de volgende verkiezingen. Dus wat gebeurt er? Niets!

Op middelbare scholen leren we dat we een representatieve democratie hebben – politici krijgen vier jaar lang het vertrouwen van de burger – en bij succes wellicht nog eens een termijn van vier jaar. De praktijk vandaag de dag is dat we aan de hand van peilingen een schijn-directe-democratie lijken te hebben. Je kan iedere zondag door Maurice – ehm ik bedoel de kiezer – worden afgerekend op een stellige mening, een plan dat niet goed valt, of zoals vandaag compassie met duizenden vluchtelingen. Vluchtelingen die in alle wanhoop – en met alle frustraties van dien – een weg naar, inderdaad, geluk en succes proberen te vinden. Die wekelijkse afrekening, is waar PvdA en VVD last van hebben, en dát is ook de reden waarom ze al een half jaar de andere kant op kijken.

In het belang van de eigen electorale afwegingen wordt het op dit moment meest actuele, acute en maatschappelijke thema geparkeerd, totdat het hopelijk is vergeten. Onpopulaire maatregelen moeten maar door anderen worden genomen, lijkt het credo. Rutte lacht, Samsom maakt een duurzaamheidsplan, Asscher is met name met zijn campagne bezig om het in 2017 over te nemen van Samsom. Plasterk tja wat doet die de hele dag. Blauwdrukken voor de immer falende superprovincie aan het tekenen, zijn baard laten staan, zoiets? De enige die we horen is Zijlstra die met man en macht probeert om het de vluchtelingen zuur te maken. ‘Ach, dan slapen ze maar op straat’, is een van zijn favoriete oneliners. Den Haag duikt.

In de tussentijd wordt het koersloze schip Nederland – als altijd – bestuurd door de crew – de burgemeesters. Zowel in de praktijk als in de theorie zijn zij verantwoordelijk voor de financiering, de toon en de oplossing van en voor de vluchtelingenproblematiek. Van der Laan (PvdA), Aboutaleb (PvdA) en in mindere mate Van Aartsen (VVD) verdedigen op de publieke zenders ‘onze’ aanpak. Terwijl ze in de tussentijd met een budget vanuit Den Haag dat nog niet voor de helft de kosten dekt – improviserend en druk bellend met instanties voor plastische zaken zoals bedden, dekens en eten – moeten roeien met de riemen die ze niet hebben. Dat het in enkele gemeentes fout gaat is niet meer dan een logisch gevolg van de lamlendige houding van Den Haag. Dat het in veel gemeentes relatief goed gaat is vooral en alleen de verdienste van daadkrachtige burgemeesters en hun ambtenaren. Daarom wil ik dit artikeltje afsluiten met een grote lofzang voor de redders van Nederland: de zorgvuldig door de Koning geselecteerde burgemeesters. Ha!

Zij willen het beste voor hun gemeente en voor de samenleving. Burgemeesters zijn eigenlijk de ultieme gelukszoekers. Of mogen ze dan niet meer blijven – stelletje sukkels dat we zijn.

Waar ‘de macht’ in Den Haag het laat afweten, is er ruimte voor tegenmacht. Dat kan vanuit de oppositie in de Kamer komen, zoals Alexander Pechtold en met name Jesse Klaver doen, maar het verschaft ook ruimte voor PJO’s. Partijpolitieke belangen komen nu slecht uit, en wie hebben daar geen last van? Juist. In deze DEMO scheppen wij historische context, spreken we voorvechters en belichten we alle kanten van de vluchtelingenstromen. Laat je inspireren, maar niet zonder bij iedere pagina je eigen mening of actieradius in de gaten te houden. De riemen die ons schip nodig heeft, kan de JD wellicht aanreiken komende maanden.

Owja en Rutte: hup, spreek je bemanning toe, pak het roer en ga dit schip weer besturen, je bent ervoor aangenomen. Pannenkoek.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes