Douwsma: ‘Op schaatsen ben ik niet zo sexy’

In de rubriek Op Glad IJs vraagt Schaatsen.nl bekende Nederlanders naar hun liefde voor schaatsen. Zanger en acteur Tim Douwsma vertelt honderduit over zijn avonturen op en naast het ijs.

Door: Mart Roumen

De in Drachten geboren Douwsma (28) is praktisch opgegroeid met schaatsen om zijn voeten. “Ja, dat was logisch. Ik kom uit een echte schaatsfamilie. Mijn moeders familie heeft écht schaatstalent, ik vind het jammer dat ik dat toch niet echt heb meegekregen. Zij kunnen zó fantastisch schaatsen, echt op hoog niveau. Ook mijn nichtjes zijn veel beter, ik strompel er altijd een beetje achteraan. Mijn techniek is veel minder. Ik schaats op mijn eigen manier, zal ik maar zeggen.”

Ook de vader van Douwsma hield van de volkssport. “Wij zaten altijd op de bank met een boekje alle rondetijden bij te houden”, weet de acteur te herinneren. “En bij de Elfstedentocht werd ik door hem van bed af gehaald, dolenthousiast was hij: ‘Dit moet je zien!’ riep hij.”

In zijn familie moest hij sportief het onderspit delven, maar dat gold niet voor zijn leeftijdsgenootjes. Met hen kon hij aardig meekomen. “In het dorp waar ik vandaan kom waren er twee ijsbanen waar we in de winter vaak schaatsten”, schetst hij. “En als er hele goede winters waren gingen we de vaart op. Dat was toen niet meer dan logisch. Wij ijshockeyden en schaatsten de hele winter door. Echt een hele happening was dat altijd.”

Later, toen Douwsma in de puberteit wat recalcitranter werd, moesten er natuurlijk grenzen worden opgezocht. Ook op het ijs. “Ik wilde toen nog wel eens het ijs uittesten. Beetje stoer doen enzo, maar écht door het ijs heen zakken gebeurde niet zo vaak. Dat kwam door mijn opa moet ik zeggen. Hij was vaak de eerste die peilde of het ijs sterk en dik genoeg was. Als hij het goedkeurde, konden we het ijs op.”

De acteur, die nu op het podium een absolute womanizer speelt in de musical Grease, durfde meisjes niet zo goed het ijs op te vragen. “Nee”, lacht hij hardop. “Dat ziet er allemaal niet zo sexy uit bij mij, dat schaatsen. Ik kan me ook niet echt herinneren dat ik op het ijs heb gedate. Ik was niet echt een showmannetje op het ijs. Ik kon mijn momenten beter pakken in de discotheek. Ha! Mijn vrienden konden zo mooi die bochten pakken, dat is echt prachtig om te zien, maar nee, ik zou niet veel indruk maken op de meiden.”

Ondanks dat voetbal de echte passie is van de Fries, blijft hij nog wel op het ijs te vinden, zeker in de winters. “Dat jaar dat de Elfstedentocht net niet doorging hebben we nog wel een hele tocht geschaatst met de familie in Giethoorn”, vertelt hij enthousiast. “Echt heel erg mooi. Dat is te gek. Ondertussen koek en zopie en prachtig mooie natuur. Ik krijg nu weer heimwee nu ik eraan terugdenk. Ik woon nu in Amsterdam, maar op dat soort momenten is het prachtig om te schaatsen in Friesland.”

Thialf

Kramer is dé schaatsheld van de acteur. “Hij is altijd heer en meester! Ik heb heel veel bewondering dat hij zich ieder jaar weer kan opladen en zichzelf weer uit kan dagen om het maximale uit zichzelf te halen”, vertelt hij. “Met Linda de Vries heb ik op het CIOS gezeten, dus die volg ik ook altijd wel als ik tijd heb. Ik zou héél graag weer eens naar Thialf willen, het is echt een fantastische sport om te kijken. Het is de spanning, en het zit in mijn genen. Ik volg het nu jammer genoeg iets minder omdat ik in de weekends vrijwel altijd moet optreden.”

De Fries vindt het prachtig om de ontwikkelingen in het schaatsen te volgen. “Het shorttrack krijgt steeds meer aandacht en dat snap ik wel. Het is te gek om naar te kijken. Het is spannend en snel”, vertelt hij. “Wat mij betreft moet er ook meer spanning komen in het langebaanschaatsen. Dat ziet en voelt iedereen wel. We zouden op zoek moeten gaan naar nieuwe vormen om het aantrekkelijker te maken. Al komt dat imago ook wel omdat het steeds dezelfde namen zijn die de boventoon voeren, dat maakt het ook wat minder spannend natuurlijk. Al kun je ze dat natuurlijk nooit kwalijk nemen.”

Het woord ‘Elfstedentocht’ is al eerder gevallen, toch is Douwsma niet ingeschreven mocht het ooit plaatsvinden. “Ha! Ik denk niet dat ik dat volhoud. Ik sta wel ieder jaar ‘aanwezig’ op Facebook. Wat er ook gebeurt en wat voor boekingen ik ook heb, als de Elfstedentocht wordt uitgeroepen, ben ik erbij. Het lijkt me dan tof om met een aantal zangers een tof lied uit te brengen. Met elkaar zo’n evenement beleven is uniek. Je hoopt het toch stiekem een keer.”

Douwsma straalt op dit moment in musicals, maar ziet daar geen combinatie met zijn passie voor schaatsen. “Een schaatsmusical? Hahaha. Nee joh, daar moet je niet aan beginnen”, grapt hij. “Schaatsen moet je doen met vrienden en familie, niet op het podium.”

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes