Genee: ‘Schaatscarrière mislukt door zwakke enkels’

In de rubriek Op Glad IJs vraagt Schaatsen.nl bekende Nederlanders naar hun liefde voor schaatsen. RTL-presentator en vader Wilfred Genee is geboren in Friesland en groot geworden op het ijs.

Door: Mart Roumen

De immer enthousiaste presentator van Voetbal Inside en Tour Du Jour groeide op in Leeuwarden. In de Friese hoofdstad zette Genee zijn eerste stappen op het ijs. “Dat was op de Bonkevaart, bekend van de finish van de Elfstedentocht. Ik was toen een jaar of vijf. We woonden vlakbij die wereldberoemde aankomst en uiteraard ging ik daar met mijn zusje en fanatieke vader geregeld het ijs op. Het grappige was dat ik nooit met een stoel heb hoeven stuntelen, maar in één keer weg kon rijden. Eigenlijk was ik met stomheid geslagen.”

“Dat eerste moment is me mijn hele leven bij gebleven. Ik weet ook nog dat ik toen een ouderwets Ard Schenk-mutsje op had, met zo’n puntje naar boven. Het voortbewegen op het ijs was een heel prettig gevoel, precies zoals ik me had voorgesteld toen ik naar de grote helden op televisie keek.”

Geen progressie
De verklaring voor de soepele eerste meters op het ijs ligt wellicht in de vele avonden en weekenden dat bij de familie Genee het schaatsen op tv het gezinsleven domineerde. “Waarschijnlijk konden we als kind die bewegingen een beetje in ons systeem opslaan. Natuurlijk was het niet zó soepel als op televisie, maar wel heel grappig dat het in één keer lukte.”

‘Een sport waar ik niet goed in ben, vind ik ook meteen niet meer leuk’

Toch was het echte ‘toeren’ niet echt voor hem weggelegd, ook later niet. “Wij begonnen op Friese doorlopers, die je tussendoor geregeld moest vastzetten. Onhandige dingen. Grote afstanden waren daardoor niet heel fijn om te schaatsen. We hebben wel op een meertje in de buurt veel spelonderdelen gedaan en wat kortere afstanden gereden. Ik won die wedstrijdjes vaak omdat ik op televisie zag hoe je snel kon starten. Dat had ik gekopieerd en ik was vaak ongelooflijk snel weg. Maar door mijn zwakke enkels werd ik er bij langere afstanden vanzelf af gereden.”

Dat nekte hem ook in zijn plezier voor het schaatsen. “Een sport waar ik niet goed in ben, vind ik ook meteen niet meer leuk”, vertelt hij fel. “Er zat ook helemaal geen progressie in en dat frustreerde me zo dat ik rond mijn vijftiende ben gestopt.”

‘Je had hem gewoon moeten pakken! Wat deed je nou bij die laatste twee bochten?!’

Tegelijkertijd kwam zijn zusje wél vooruit op de schaatsbaan. “Zij werd lid van een schaatsvereniging en ik weet nog dat ze een keer de baan afliep met een tweede plek op een kampioenschap. Ik werd heel boos en schreeuwde: ‘Je had hem gewoon moeten pakken! Wat deed je nou bij die laatste twee bochten?!’ Zij heeft in alles veel meer talent, maar ik ben fanatieker.”

Schaamte
In de jaren daarna heeft hij door schaamte voor zijn zwakke enkels nooit meer schaatsen aangetrokken. Toch zal hij binnenkort weer aan de bak moeten, omdat zijn dochtertje op de leeftijd is gekomen dat zij ook het ijs op wil. “Ik moet dan mee”, verzucht Genee, “En daar zie ik nu al als een berg tegenop. Ik word dan weer geconfronteerd met mijn eigen falen en onkunde. Uiteindelijk zal het best mooi zijn, hoor. Ik vind dat je als vader het symbool moet zijn voor je kinderen en duidelijk moet maken dat alles kan en alle wegen open liggen. Die zwakke enkels moeten dat niet belemmeren. Hoe ik dat ga doen? Ik denk dat ik ijshockeyschaatsen ga kopen, zodat ik wat minder omval.”

Topschaatsen
Ondanks dit beperkte talent voor de sport, kan het topschaatsen altijd op veel aandacht rekenen van de 48-jarige presentator. “Ik was als kind al heel erg fanatiek. Samen met mijn vader hield ik alle standen en uitslagen bij van het langebaanschaatsen. Het was zelfs zo erg dat ik altijd naar de wc moest voordat een Nederlander ging schaatsen. Zo zenuwachtig was ik.”

‘Ik geniet heel erg van de gebroeders Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens’

Ze bezochten samen ook de grote kampioenschappen. “Ik herinner me dat ik op mijn vijftiende naar het WK in Assen ben geweest. Dat was toen nog gewoon in de buitenlucht en ik weet nog dat het die dag ijskoud was. Zo’n ouderwetse winterdag. Iedereen was aan het zuipen om het een beetje warm te krijgen. Dat was echt schaatsnostalgie. Het lijkt nu een indoorsport geworden en dat begrijp ik ook wel gezien de verbeterde prestaties. Maar buiten; dát was het echte schaatsgevoel. Al is dit ook wel een beetje oude-lullen-praat, hoor.”

Van de huidige topschaatsers zijn het met name de sprinters die op veel bewondering kunnen rekenen van Genee. “Ik geniet heel erg van de gebroeders Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens. Echt fantastisch om te zien hoe zij met zo veel snelheid door de bocht gaan. Op een gegeven moment werd er geroepen dat Nederland internationaal nooit meer op de sprint mee zou kunnen komen, en nu domineren we ook op die afstanden. Mooi om te zien.”

Zapcultuur
Het langebaanschaatsen heeft Wilfred Genee gelaten voor wat het is. “Ik ben een beetje afgehaakt toen ik ieder weekend integraal de World Cup voorbij zag komen. Het is vloeken in de kerk in Nederland, maar ik begrijp de ISU wel met hun statement dat dat de sport wat spannender kan. De tien kilometer kan eigenlijk helemaal niet meer. Dat lijkt echt te traag geworden. We leven in een zapcultuur, en wat mij betreft moet het iets meer Sterrenslag worden. Ik besef dat het een belediging voor de schaatssport is, want het zijn echt fantastische atleten op de langere afstanden, maar geef mij maar het korte en explosieve werk. Ik hoop echt dat het schaatsen gaat evolueren. Er zit heel veel potentie in die sport. Er zou iets moeten gebeuren met een windtunnel of iets waar ze doorheen gaan, maak het wat spannender!”

En een Fries heeft natuurlijk maar één grote schaatsdroom. “Mocht de Elfstedentocht doorgaan, dan zou ik het fantastisch vinden om het programma te mogen presenteren. We hebben twee jaar geleden ook een programma gemaakt toen de tocht op het laatste moment niet door ging. Dat was wel het hoogtepunt van mijn carrière; een programma presenteren van een evenement dat niet doorgaat. Dat moet nog een keer anders.”

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes