Floortje Landheer: ‘Ik heb een vriend, maar ik verlang naar een vrouw’

Ze heeft al vijf jaar een relatie. Met een man. Maar eigenlijk heeft ze alleen gevoelens voor vrouwen. Floortje (niet haar echte naam) is een van de Zeeuwen die in het kader van de Internationale Coming Out Dag, op 11 oktober, hun verhaal doen voor de PZC.

Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de acceptatie van lesbiennes, homo-, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Middelburg

De allereerste vraag van Floortje Landheer (19) was of het mogelijk is om het interview anoniem te doen. Blijkbaar is homo- of biseksualiteit voor sommige Zeeuwen nog een zodanig taboe dat het geheim houden van deze gevoelens de enige optie lijkt. “Ik heb thuis een vriend zitten, met wie ik al vijf jaar een relatie heb. Ik kan toch nu niet zomaar uit de kast komen!?”, vraagt ze hardop. Ze schudt zuchtend haar hoofd. “Je moest eens weten hoeveel forums ik op internet heb gelezen. Ik was nieuwsgierig of je seksuele gevoelens voor vrouwen kunt hebben als je gewoon hetero bent”, omschrijft ze haar zoektocht naar zichzelf. “Ik vond een term die voldoet aan hoe ik het voel: bischierig.”

Floortje liep in haar eerste levensjaren littekens op. Vanwege de kerkelijke achtergrond van haar ouders leek het hen een goed idee om Floortje naar een gereformeerde basisschool te sturen. Een kapitale fout, het gezin had veel vrijere normen en waarden dan op die basisschool golden. Na schooltijd droeg Floortje bijvoorbeeld gewoon een broek. “Klasgenoten riepen me dan na dat ik voor schut liep met zo’n pyjama-broek”, blikt ze terug. “Toen ik op de middelbare school kwam, had ik sterk behoefte aan een vrij en stoer rolmodel. Had ook veel bevestiging nodig die periode.”

Op veertienjarige leeftijd liep ze haar vriend tegen het lijf, die zeven jaar ouder is dan de geboren Middelburgse. “Ik vond het fantastisch om aandacht te krijgen van hem. Hij was die stoere jongen waar ik ontzettende behoefte aan had.” De vriendschap ontwikkelde zich al snel tot een relatie. “Hij vroeg me of ik een film in de bioscoop had gezien. Dat had ik niet, maar had er ook geen interesse in. Hij vertelde dat als ik die film bij hem thuis zou kijken, het veel leuker zou zijn.” Floortje stemde in en even later hadden ze een soort relatie. “Ik was niet verliefd, maar hij was wel precies waar ik behoefte aan had. Hij trok me echt uit die heftige puberteit.”

De echte relatie begon toen hij in Goes was gaan stappen met wat vrienden. Hij had daar dronken een ketting gekocht, en vroeg Floortje: “Hebben we nu wat? Anders breng ik hem terug!” Floortje wilde hem niet kwetsen. “Ik durfde geen nee te zeggen, anders had hij die ketting voor niets gekocht”, stemde ze in met zijn verzoek. Na twee maanden relatie besloot ze het uit maken. Ze was niet verliefd en had meer interesse voor andere jongens en meiden. Precies op dat moment gebeurde er iets heftigst in de familie-sfeer van haar vriend. “Ook toen kon ik hem niet laten vallen. Ik moest er voor hem zijn”, blikt ze terug.

In de tussentijd ontdekte ze ook meer en meer haar eigen biseksuele gevoelens. Op de middelbare school kreeg ze een vriendinnetje die ontzettend van knuffelen hield. “Die lichamelijkheid was mij vreemd, ik was daar helemaal niet zo van”, vertelt Floortje. Ze bleef een keer bij haar slapen en ook ’s nachts ging dat knuffelen door. “Het voelde raar, maar wel heel lekker. Ik merkte dat ik meer wilde”, vertelt ze.

Inmiddels is de negentienjarige Middelburgse gaan studeren in de Randstad. Vanzelfsprekend zijn daar meer mogelijkheden om verder te gaan met haar seksuele zoektocht. Niet voor de twijfelende Floortje: “Ik heb nog steeds die relatie, en ik ben zo bang dat als ik hier wat probeer met een meisje, dat het via social media heel snel in Zeeland terecht komt. Het liefste zou ik – zonder dat mensen er achter kunnen komen – gewoon lekker dingen ontdekken en proberen met vrouwen.”

Ze probeerde al eens om met haar vriend een gesprek aan te knopen over haar seksualiteit. Ze vertelde hem dat ze een vrouwenlichaam mooier vindt dan een mannenlichaam. “Hij was direct gekwetst, dus ben ik er daarna maar over opgehouden. Ik wilde de relatie niet breken.” De laatste jaren zijn er meer discussies in de relatie. “Hij vindt dat ik meer initiatief moet nemen als het om seks gaat. Ik vind juist dat hij te veel daarmee bezig is. Hij grijpt ieder moment aan om aan te sturen op seks.”

Door haar spontane en vrolijke uitstraling, lijkt ze ogenschijnlijk een zorgeloos leven te leiden. Maar in haar hoofd spookt het. Constant woedt de strijd tussen haar gevoelens en haar thuissituatie. “Ik krop het op en stop mijn gevoelens weg”, verzucht ze. Daarnaast gaat ze ook gebukt onder het maatschappelijke verwachtingspatroon. De gedachte dat ze een relatie met een vrouw zou krijgen, doet vreemd aan. “Dat hoort toch niet bij mij?!”

Haar vriendengroep zou een coming out wel accepteren, denkt Floortje. Er is één lesbienne en ook is er soms een homoseksuele vriend, die in Utrecht werkt. “Zij worden totaal geaccepteerd in de groep, maar toch kan ik me voorstellen dat mensen naar buiten toe denken dat de groep homofoob is. Er wordt soms gescholden met homo, en er worden veel grappen over gemaakt”, vertelt ze. Soms neemt Floortje het op voor homo’s of lesbiennes als het te ver gaat. “Maar daar ben ik voorzichtig mee, omdat ik niet wil dat ze me gaan verdenken.” Ondanks haar relatie zette ze al wel de eerste stappen op het gebied van vrouwenliefde. “Onder invloed van flink wat alcohol werd ik in een Middelburgse kroeg wat uitgedaagd. Ik pakte toen mijn kans en zoende één van mijn vriendinnen. Dat voelde wel heel goed”, vertelt ze. “Maar daarna is er niets meer gebeurd.”

Als ze soms de moed bijeen raapt en het gesprek met vriendinnen aan wilt sturen op seksualiteit wordt er vaak overheen gepraat. “Dan vertel ik dat seks met een vrouw mij wel leuk lijkt, vervolgens reageert niemand daar echt op. Meestal gaat het gesprek dan snel weer over andere onderwerpen en blijf ik achter met een knoop in mijn maag.”

“Als ik de Randstad los zou kunnen koppelen van Zeeland, zou ik gelijk uit de kast komen en het leven gaan ontdekken. Ik ben echter bang voor de reactie van mijn vriend, en ik wil ook mijn vader niet teleurstellen. Hij zal overal moeten verklaren dat ik biseksueel of lesbisch ben, dat wil ik hem besparen”, vertel ze liefdevol. “En die term lesbisch vind ik verschrikkelijk. Ik zou daar niet mee geassocieerd willen worden.”

10.00 avg. rating (95% score) - 1 vote