Openlijk homo op het Calvijn College

Jos Flikweert kwam openlijk uit voor zijn homoseksualiteit op zijn streng christelijke school, het Calvijn College.

Ter gelegenheid van Coming Out Dag, op vrijdag 11 oktober, doet de Zeeuw het verhaal van zijn ‘coming out’. Het is midden in de nacht als de dan zestienjarige Jos Flikweert besluit een mailtje te verzenden naar zijn mentrix op het Calvijn College. “Ik had het idee dat ik iets verschrikkelijks aan het doen was. Dat er iets dramatisch gebeurde. Steeds weer schrapte ik woorden, veranderde ik de tekst”, vertelt Jos over die nacht – het spannendste moment van zijn leven tot dan toe. “Ik zette iets in beweging, waarvan ik wist dat het mijn leven zou gaan veranderen. Vlak nadat ik op enter drukte had ik al enorm spijt.”

Calvijn_College

Als er iemand is die met recht een pionier genoemd mag worden, is het Jos Flikweert wel. In een omgeving van streng geloof en grote sociale controle doorbrak hij het zwijgen over zijn homoseksualiteit en kwam uit de kast.

Kort na de nacht van het coming out-mailtje stuurt zijn mentrix van het Calvijn College een berichtje terug. Tot zijn opluchting is het heel positief en liefdevol: goed dat je het hebt verteld, is de teneur. Het doorgaans wat conservatieve Calvijn College laat zich van zijn beste kant zien.

“Het is daar fantastisch opgepakt”, kijkt Jos terug. “Na dat mailtje heb ik een persoonlijk gesprek gehad met mijn mentrix. Ze gaf me alle steun. Heel apart om na al die jaren opeens openlijk over mijn homo-zijn te praten. Feitelijk was er niets veranderd, maar toch zag de wereld er anders uit.”

Het verhaal van Jos’ coming out ging als een lopend vuurtje door het Calvijn College. Soms voelde hij hoe leerlingen hem bleven aankijken, als hij door de school liep. Jos zat er niet mee. “Iedereen die afwijkt van de norm wordt aangekeken. Ik nu dus ook. Mijn vrienden bleven gelukkig achter me staan”, relativeert hij.

Jos werd geboren in Nieuwerkerk. Hij was nog jong toen zijn ouders gingen scheiden. Met zijn moeder verhuisde hij naar ‘s-Gravenpolder.

Al op de basisschool ontwikkelde zich zijn voorliefde voor andere culturen. Het liefst zat huismus Flikweert thuis te rommelen of verdiepte hij zich in een van zijn vele hobby’s. Hij spaarde postzegels, verdiepte zich in de Japanse taal en cultuur en trakteerde zijn vrienden op gerechtjes uit de Japanse keuken. Ook het oude Egypte en hiërogliefen hadden zijn belangstelling. “Geschiedenisdocent Baaijens heeft een grote rol gespeeld in mijn enthousiasme voor cultuur en geschiedenis”, vertelt Jos. “Die man heeft mij enorm geïnspireerd.”

Ondanks zijn bijzondere hobby’s viel Jos op school niet uit de toon. Hij had vrienden, deed wat anderen deden, nam deel aan activiteiten. Met veel plezier kijkt hij terug op zijn periode bij de redactie van de schoolkrant. “Het mooiste was de rubriek Binnenkijken Bij. Daarvoor gingen we bij docenten thuis langs. Je leert ze dan op een heel andere manier kennen.” Ook nam hij deel aan het project Leerling voor jou, waarbij oudere leerlingen ondersteuning bieden aan jonge scholieren. “Ik ben heel erg begaan met mensen”, vertelt hij. “Dat project paste perfect bij mij. Ik bied graag een luisterend oor.”

Met zijn moeder heeft Jos een sterke band. Zijn mentrix adviseerde hem dan ook om niet te lang te wachten voor hij ook zijn moeder zou vertellen over zijn seksuele geaardheid, om te voorkomen dat ze er via via achter zou komen.

Jos volgde het advies op. “In een gesprek met haar stuurde ik langzaam aan op homoseksualiteit. ‘Wat zou je ervan vinden als ik later thuiskom met een vriendin..?’ begon ik.” Haar reactie was een complete verrassing. “Of met een vriend”, vulde ze aan. Jos was met stomheid geslagen. “Dat gesprek had ik een aantal keren uitgesteld omdat de drempel te hoog was en nu deze reactie! Een aangename verrassing.”

Ook Jos’ vader reageerde niet erg verbaasd. Zijn ouders gaven hem een goed advies mee: om eens goed te overdenken wat hij precies wilde en het rustig aan te doen met relaties en seksualiteit. “Daar had ik respect voor, maar niet zo veel zin in. Nu ik openheid had gegeven over mijn homoseksualiteit, wilde ik meer. Ik heb ook gewoon recht op liefde en genegenheid”, zegt Flikweert beslist. “Mijn moeder moest wel wennen aan mijn houding, maar ging er met respect mee om.”

In de streng gelovige omgeving waarin Jos opgroeide is homofilie geen punt, zolang het maar bij een platonische liefde blijft. Tijdens seksuele voorlichting op de middelbare school wordt dit benadrukt. Lichamelijke liefde tussen twee homoseksuelen, dat zouden we moeten voorkomen, was de stellige boodschap van de dominee die seksuele voorlichting gaf. Volgens Jos zou het Calvijn College op dit terrein een liberaler standpunt kunnen innemen. “De school heeft tijdens mijn coming out een goede rol gespeeld in de ondersteuning, maar het zou leuk zijn als de acceptatie en tolerantie nog wat verder gingen. Juist in de voorlichting.”

Flikweert, inmiddels achttien jaar oud en openlijk homoseksueel, heeft zijn oude woonplaats ‘s-Gravenpolder verruild voor Hoofddorp en studeert Cultuur Erfgoed aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Die opleiding sluit aan bij zijn interesse voor verschillende culturen.

Een vaste relatie heeft hij niet. “Op het gebied van liefdesrelaties heb ik zoiets van go with the flow. Het lijkt me leuk een vriendje te hebben, maar ik zie wel wat er op me af komt”, filosofeert hij. “Er is in ieder geval genoeg te doen in Amsterdam.”

Niet alleen op het vlak van zijn liefdesleven is Jos begonnen met zijn zoektocht, ook met betrekking tot religie is hij bezig zijn eigen weg te vinden. “Mijn moeder is gereformeerd en mijn vader heeft niet zo veel met het geloof”, vertelt hij. “Ik geloof wel dat er iets is, maar heb nog geen gemeente of stroming gevonden waar ik me helemaal mee kan identificeren. Laat mij maar lekker verder gaan met mijn ontdekkingsreis.”

Mart Roumen

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes