Gayscene, kap eens met die heterofobie!

‘Dit is geen tent voor mensen zoals jullie’

Foto bij interview voor dagblad Metro (okt '12)
Foto bij interview voor dagblad Metro (okt ’12)

Veel homoseksuelen hebben komend weekend de mond weer vol van tolerantie en openheid. Als er een homo weggepest, een baan ontnomen of geweigerd wordt in de kroeg, keurt de voltallige community het al snel af en moeten er ‘vergaande’ maatregelen volgen. Maar diezelfde community, die vooraan staat bij discriminatie, zou ook eens in de spiegel moeten kijken. De HLBT-horeca, bij uitstek horeca die bekend staat om haar openheid, is intolerant ten opzichte van hetero’s: je wordt gewoon bot geweigerd. ‘Dit is geen tent voor mensen zoals jullie’, hoorde ik vorige week weer eens van een uitsmijter. Dit keer was club Warehouse het toneel van intolerantie.

Zo’n vijf jaar geleden, toen ik zelf in deze stad kwam wonen, was ik trots op de openheid en gastvrijheid van de scene. Je werd met open armen ontvangen en binnen vier kroegbezoeken kende de barman je naam en favoriete drankje. Veel van mijn hetero-vrienden (volgens mij allemaal), zijn ook vaak mee geweest naar enkele tenten en keken daar hun ogen uit. Een positieve, open en vrolijke sfeer was tekenend voor de homo-horeca in Amsterdam. De laatste jaren ervaar ik een kentering. De trots maakt langzamerhand plaats voor schaamte: hoe kunnen we het zover laten komen dat we groepen discrimineren? Wanneer ben je homo, bi, of lesbienne? En wie bepaalt of je dat bent?

 

Zelf ben ik een mannelijke jongen, die zich graag laat omringen door goede soortgelijke vrienden tijdens het stappen. Maakt dat dat ik hetero ben? Volgens de uitsmijters in achtereenvolgens de Soho, de Lellebel, de Viva la Vie en de Warehouse wel. Vier keer ben ik afgelopen periode geweigerd met slechts het enkele argument dat ik hetero zou zijn. De open, toegankelijke en trotse cultuur van de HLBT-horeca vernauwt afgelopen jaren tot een gesloten, duister circuit. Ik voel me niet thuis in een kroeg waar ik weet dat hetero’s aan de poort geweigerd kunnen worden. Als dit doorzet kan ik – met mijn hetero-voorkomen – straks nergens meer naar binnen. Tijdens deze week van openheid en tolerantie moeten we vooral ook naar onszelf kijken. Gayscene, kap eens met die heterofobie!

 

Mart Roumen, zelf toevallig homo

10.00 avg. rating (95% score) - 1 vote