Koningsspelen Amsterdam-Zuid: ‘Snel naar het volgende onderdeel’

AMSTERDAM Huppelend komen de meeste kinderen aan op het sportterrein van ASV Arsenal. Oké, misschien komt ook het omdat ze door de Koning een ochtendlang niet naar rekenen en taal hoeven, maar zeker ook omdat ze lekker kunnen sporten. Het jaarlijkse Koningsspelen kende in Amsterdam-Zuid een memorabele editie, georganiseerd door de welzijnsorganisaties Combiwel en Dynamo. Een groeiende traditie.

Topatleet Koen Smet krijgt van de organisatie de eer om de Olympische gedachte mee te geven aan de kleine duizend kinderen. “Ik raad jullie aan om vooral zoveel mogelijk plezier te hebben”, vertelt de jonge blonde winnaar van de NK Hordelopen. Kinderen krijgen vragend. ‘Met alleen plezier win je toch nooit de NK?’ zie je ze denken. “Ha! En natuurlijk met heel veel trainen”, besluit hij. De kinderen applaudisseren voor zijn verhaal. Daarna benadrukt stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar dat kinderen (toch) vooral voor hun plezier moeten sporten. “Niet iedereen hoeft topsporter te worden.”

Na de openingsdans, die door de kinderen fanatiek wordt mee gedanst, geeft presentator Mart Roumen het startsein voor de echte sportdag. In de stralende zon rennen kinderen van onderdeel naar onderdeel, veel kinderen ontdekken zo nieuwe sporten. Organisator Marco Cats (Combiwel) wil door middel van deze sporten niet alleen kinderen een sportieve ochtend geven. “We hebben zoveel mogelijk lokale verenigingstrainers bij de onderdelen in de Sporthallen Zuid en op de velden van ASV Arsenal neergezet. Als kinderen die sport en trainer dan tof vinden, kunnen ze ook gelijk informatie krijgen over het lidmaatschap. Daarnaast maken we met deze sportdag stiekem een beetje reclame voor onze sportkampen in mei.”

Zeker de nieuwe sporten zijn bij de kinderen in trek. “Dat zwaardvechten vond ik echt wel heel erg leuk”, zegt een meisje schuchter als ze klaar is met het onderdeel. Haar vriendin corrigeert – “Schermen bedoel je zeker?” – en drukt het lidmaatschapsformulier in haar handen. De organisator kijkt toe en is blij met de gang van zaken. “Het is een totaalpakket. Naast het sportieve gedeelte voeden we kinderen ook een beetje op als het gaat om een gezonde leefstijl.”

Dat laatste blijft niet alleen bij woorden. Langs het veld en in de gymzaal van de Sporthallen Zuid zijn waterkranen te vinden met bidons, waar kinderen tijdens het sporten wat te drinken kunnen halen. Naast die kranen staan borden met frisdranken erop geplakt. Bij ieder drankje staat ernaast hoeveel suikerklontjes ze bevatten. Twee jongens discussiëren wild over het suikergehalte van Fernandez ten opzichte van Coca-Cola. “Precies dát is wat we willen”, vertelt Eric Kruijswijk van Dynamo. “Wij maken ze bewust van dat soort zaken en veel kinderen schrikken dan. Vervolgens drinken ze veel meer water op school, thuis en tijdens het sporten.”

Bij de afsluiting van het programma krijgen alle opgetogen kinderen een diploma mee. Een beloning voor hun inzet op een toffe sportdag, waarbij ze sporten leren kennen, trainers ontmoeten, fruit eten en water drinken. “En”, knipoogt de presentator terwijl hij in de stralende zon een plaat draait van de zopas overleden Prince. “Ik probeer ze ook nog een beetje cultureel wat mee te geven.”

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes